Komt er een energie-eiland voor de Belgische kust?

Electrabel en DEME vormen samen het consortium iLand. Dit energie-eiland zou ongeveer 5 km voor de kust van De Haan komen. De windmolens op het eiland zouden volgens een studie aan de KU Leuven 80% van het stroomtekort op piekmomenten kunnen opvangen. iLand zou werken met het principe van hydro-elektrische pompopslag dat nu al in Coo wordt gebruikt. Deze techniek op zee gebruiken, zou een echte wereldprimeur zijn.

De windmolens op het eiland zullen elektriciteit opwekken. Als daar geen vraag naar is, zal de elektriciteit gebuikt worden om een groot reservoir leeg te pompen. Als er wel vraag is, laat men de put weer vollopen. Het water in de put zal de turbines doen draaien. Deze zullen dan elektriciteit opleveren. De energie-inhoud van het reservoir zou maar liefst 2 000 MWh bevatten. Dat is ongeveer zoveel als 2 grote kerncentrales.


Vakantiebungalows voor het hele gezin aan zee. Waterpret en speelplezier indoor en outdoor. Bekijk de budgetvriendelijke aanbiedingen.
Promo
Hotels aan het strand of midden in de natuur. Gratis verblijf voor kinderen, wellness, gratis WiFi, gratis parking, … Bekijk het aanbod.
Promo
Immobiliën aan de Belgische kust kopen, huren voor een jaar of voor een vakantie? Hier vindt u gegarandeerd uw favoriete stek aan zee!
Promo

iLand

Het iLand zal maar 2,8 km lang en 1,2 km breed zijn. Vanop de kust van De Haan en Wenduine zal men het dus niet kunnen zien. Er wordt een strand voorzien van 800 meter breed. Dit strand kan een thuis worden voor zeehonden en sternen.

Aan dit originele project hangt een indrukwekkend prijskaartje. De bouwprijs wordt geschat op 1,3 miljard en de jaarlijkse kost op 5,6 miljard. Maar de belastingbetaler hoeft zich geen zorgen te maken. De overheid komt niet tussen in de kosten.

Of het eiland er ooit komt, is nog niet zeker. Maar voorlopig wordt er enkel positief gereageerd op het idee.

Meer informatie:
www.tijd.be

Reacties

  1. Frank Alderweireldt zegt:

    Het rendement van dit systeem is afhankelijk van de getijden en kan dus zeer ongunstig uitvallen om regelmatige spitsuren op te vangen. Men moet dergelijk reservoir leegpompen bij laagtij en laten vollopen bij hoogtij om de ingebrachte energie maximaal te benutten en zelfs te verhogen tot meer dan 100%, vooral bij springtij. Dit principe is gedurende vele jaren toegepast in de getijdenstuw van de Rance (Frankrijk). Ik ga er van uit dat de ontwerpers dat ook (zouden moeten) weten, maar ze reppen er geen woord over.

    • Wynants alain zegt:

      Als je op de dijk in de Haan staat en je kijkt naar Oostende dan zie je zonder problemen de nieuwe strekdam op 9km afstand, deze dam is ongeveer 5 m hoog. De foto met voorstelling van het eiland – op 5 km van de kust -zonder noemenswaardige visuele impact lijkt me dan ook meer dan onrealistisch !
      Daarnaast ook de negatieve impact van stromingen, verzanding,…..

  2. Marc De Smet zegt:

    Goed nieuws, hoe meer natuurlijke energiebronnen aangeboord hoe beter. Men kan trouwens samen met het beschreven buffersysteem voor windenergie, ook een gewone getijdencentrale aanleggen. Alsook, voor mijn part, het eiland toeristisch uitbaten.

Geef uw mening

*

  |