Belle Epoque Centrum Blankenberge

Blankenberge
Het Belgische Blankenberge ontwikkelde zich in de 19e eeuw van vissersplaats tot een van de meest vooraanstaande Belgische badplaatsen. Samen met Oostende is het momenteel een van de belangrijkste oorden aan de kust van West-Vlaanderen. In de zomermaanden rijden er diverse extra toeristentreinen om de vele badgasten naar de drukke plaats aan de Noordzee te brengen. Ook gaat er een rechtstreekse intercity-verbinding van en naar de hoofdstad Brussel via het eveneens populaire, meer landinwaarts gelegen Brugge.

Belle Epoque Centrum Blankenberge

Belle Epoque
De term Belle Epoque is pas ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. Het tijdvak tussen circa 1870 en 1914 kreeg deze benaming vanwege het feit dat de periode er een van vernieuwing en bloei in Europa was, maar waar na de ellende van de verwoestende Grote Oorlog niets meer van was terug te vinden en waar men juist daarna met weemoed op terug keek en naar terugverlangde. In de Belle Epoque bloeide de industrie op, waren er grote ontwikkelingen op het gebied van onder meer de techniek en werden er diverse nieuwe vooruitstrevende kunststromingen geboren zoals het impressionisme en de art nouveau. Daarnaast maakte ook de fotografie een snelle groei door en werd het bewegende beeld voorzichtig geïntroduceerd in de vorm van de film.


Vakantiebungalows voor het hele gezin aan zee. Waterpret en speelplezier indoor en outdoor. Bekijk de budgetvriendelijke aanbiedingen.
Promo
Hotels aan het strand of midden in de natuur. Gratis verblijf voor kinderen, wellness, gratis WiFi, gratis parking, … Bekijk het aanbod.
Promo
Immobiliën aan de Belgische kust kopen, huren voor een jaar of voor een vakantie? Hier vindt u gegarandeerd uw favoriete stek aan zee!
Promo

Belle Epoque in Blankenberge
Gedurende de Belle Epoque groeide het West-Vlaamse Blankenberge uit tot een belangrijke badplaats. Er kwamen diverse architectonische projecten van allure tot stand. Zo verrees in 1894 naar Engels voorbeeld een pier van gietijzer in art nouveaustijl met een prachtig paviljoen aan het uiteinde, dat was opgebouwd uit glas en ijzer. Dit mooie bouwwerk is in 1914 door de Duitsers in brand gestoken en verwoest. Ook werd een fraai ogend casino gebouwd. Dit gebeurde op het duin waar eerder Fort Napoleon stond. Het gebouw kwam in 1886 gereed, maar ook dit is vervangen in de jaren dertig van de 20e eeuw. Er verrezen in die periode ook kapitale villa’s aan de kust en diverse hotels werden gebouwd vanwege de enorme groei van de belangstelling voor de badrecreatie.

Belle Epoque

Belle Epoque Centrum
Omdat de belle epoque van groot belang is geweest voor de groei van de stad Blankenberge zijn drie villa’s uit deze periode, alle daterend uit 1894, gerestaureerd en ingericht als bezoekerscentrum. Het centrum aan de Elisabethstraat ademt de nostalgische sfeer van de tijd waarin Blankenberge bloeide en groeide, een sfeer die een feestelijke en onbezorgde uitstraling had. Het verhaal van de Belle Epoque wordt verteld aan de hand van een interactieve tentoonstelling met veel fotografisch en filmmateriaal, met affiches, prentbriefkaarten, spellen, kleding en andere objecten die een duidelijk beeld geven van de inmiddels vergane glorie van de periode rond het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Ook zijn er voorbeelden te zien van wandtegeldecoraties en wordt een goed beeld getoond van de betekenis van de art nouveau voor Blankenberge.

Belle Epoque Centrum

Praktisch
De expositie in het bezoekerscentrum is bedoeld voor de hele familie dus ook voor kinderen. Vermeldenswaard is tenslotte dat het centrum ook goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Openingstijden
Van dinsdag tot en met zondag: 14:00 tot 17:00 uur (kassa gesloten om 16u30)
IN JULI EN AUGUSTUS: van dinsdag tot en met zondag: 14:00 tot 18:00 uur (kassa gesloten om 17u30)
Gesloten: Elke maandag en op 1 en 2 januari, 25 en 26 december.
Groepen en scholen: op afspraak
Bovendien kunnen groepen en scholen van dinsdag t.e.m. vrijdag ook ‘s ochtends een exclusief bezoek aanvragen (vanaf 9u tot 12u).

Geef uw mening

*

  |