Ervaar totale vrijheid: 5 tips om te bikepacken

© pixabay.com

Het avontuur opzoeken in de buitenwereld is toegankelijker dan ooit! Met de komst van nieuwe en handige uitrusting, gidsen die eenvoudig te benaderen zijn en verzorgde excursies waaruit je kunt kiezen is een memorabel avontuur binnen handbereik! Één van deze vormen van avontuur is bikepacking – de moderne, off-road vorm van fietstochten waarbij je je spullen bij je draagt (inclusief tent!) terwijl je door prachtige gebieden fietst. Het is net backpacken, maar dan met de fiets. Uiteraard is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Daarom hebben we deze 5 essentiële tips voor je op een rijtje gezet! Hier vind je trouwens meer tips voor Bikepacking van Bikester.

1. Mentale voorbereiding

Bikepacking is best zwaar, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om dit niet te onderschatten. Soms wordt je tot het uiterste gedreven en ook op die momenten moet je door! Wanneer je hier niet op voorbereid bent kunnen er onnodige frustraties en/of complicaties ontstaan. Wat dit nog extra moeilijk maakt, is dat je er jezelf niet echt mentaal op kunt voorbereiden, behalve om er bewust van te zijn dat het wellicht moeilijker zal zijn dan je jezelf kunt voorstellen. Stel verwachtingen over de reis, wees flexibel in de planning van de route en zorg altijd dat je een back-upplan hebt voor als het mis gaat! Fysiek kun je jezelf natuurlijk wel voorbereiden door voldoende te trainen voordat je aan het avontuur begint. Voor de fysieke voorbereiding gaan we naar tip nummer 2!

2. Ga testen

Wat zeer nuttig is, is om één of meerdere proefritten te maken met een volledige uitrusting. Probeer bijvoorbeeld na het werk op een avond (of in het weekend) je spullen te pakken, erop uit te trekken en ergens kamp op te zetten zodat je er kunt overnachten. Dit is een geweldige kans om bijvoorbeeld erachter te komen hoe je het gewicht op de fiets het beste kunt balanceren. Wie weet heb je veel meer lucht in de vering nodig of krijg je het idee dat je de uitrusting op een andere manier moet verdelen.

3. Verdeel de uitrusting op de juiste manier

Verlicht je stuur en rug en verzwaar je frame en zadeltas. Het extra gewicht op je fiets is uiteraard een grotere belasting voor je lichaam, maar het gewicht op het stuur verandert drastisch de besturing. Houd rekening met hoe je inpakt om de lading aan de voorzijde te minimaliseren. Dit zal helpen om het natuurlijke rijgedrag van je fiets te behouden en het maakt afdalingen wat leuker!
Probeer ook zoveel mogelijk op je fiets te bepakken, zodat je niet te veel gewicht direct op je rug draagt. Na een paar dagen kan het namelijk best een tol op je rug hebben.

4. Verkort je dagelijkse kilometers

Het is moeilijk om in te schatten hoeveel vertraging je uitrusting zal opleveren. Je kunt daarom je dagelijkse te maken kilometers aanpassen. Je kunt namelijk beter een dag extra inplannen en je dagelijkse kilometers wat verminderen, omdat je dan minder hoeft te haasten om je geplande trip te voltooien. Een bikepacking-trip gaat natuurlijk niet alleen om kilometers maken, maar ook om jezelf onderweg te vermaken!

5. Plan een herbevoorrading

Als je een bikepacking-reis van meer dan 4 dagen plant, probeer dan een herbevoorrading in te plannen! Niet alle routes zullen door steden gaan, maar als ze dat wel doen is dit een geweldige manier om het gewicht dat je meedraagt te beperken. Des te minder gewicht je bij hebt, des te comfortabeler je kunt fietsen.

Geef uw mening

*

  |