Huisje van Majutte Blankenberge

Blankenberge is een van de belangrijkste badplaatsen van België en het is hier de gehele zomer gezellig druk. Toeristen weten hun weg naar Blankenberge goed te vinden. Het huisje van Majutte is wellicht niet bij iedereen evengoed bekend, maar is zeker een aanrader om te bezichtigen. Het huisje van Majutte is namelijk een beschermd en monumentaal vissershuisje.

Majutte Blankenberge

Visserswoning in de Breydelstraat
Blankenberge was ooit een vissersgemeenschap. Tot ver in de 19 eeuw bleef de visserij een belangrijke rol spelen voor deze stad. In 1871 werd er dan ook een haven aangebouwd. Tot die tijd bleven de vissersboten gewoon aan de kust achter en stranden bij hoog water op de duinen. Dit was dankzij de haven niet meer nodig. Tot aan de 20e eeuw bestond Blankenberge dan ook voornamelijk uit vissersgezinnen, die vaak erg groot waren. Overal stonde typische vissershuisjes. In de Breydelstraat stonden rond het jaar 1900 in totaal 66 visserhuisjes. Nummer 10 werd in 1775 gebouwd, hoewel er al in 1272 het eerste vissershuisje stond.


Vakantiebungalows voor het hele gezin aan zee. Waterpret en speelplezier indoor en outdoor. Bekijk de budgetvriendelijke aanbiedingen.
Promo
Hotels aan het strand of midden in de natuur. Gratis verblijf voor kinderen, wellness, gratis WiFi, gratis parking, … Bekijk het aanbod.
Promo
Immobiliën aan de Belgische kust kopen, huren voor een jaar of voor een vakantie? Hier vindt u gegarandeerd uw favoriete stek aan zee!
Promo

Visserhuisje van Majutte
In die tijd droeg ieder vissersgezin een bijnaam. Dit was bedoeld om kwelgeesten te weren. De familie Debruyne droeg de naam Majutte. Verschillende generaties van de familie Debruyne woonde in het vissershuisje op nummer 10. Het was Pé Debruyne die er als laatste visser woonde. In 1970 werd dit huisje verkocht aan Vandamme-Strobbe. De familie Gadeyne-Beernaert kocht het vissershuidje in 2015 en maakte er een museum van.

Huisje van Majutte

Wat is er zo bijzonder aan dit vissershuisje?
Deze visserswoning is goed bewaard gebleven en authentiek. Hierdoor is het beschermd en monumentaal. Het is het kleinste huisje van Blankenberge, maar er valt veel te bezichtigen. Om binnen te komen moet men zich zeker bukken. In de oude tijden waren de mensen niet alleen minder lang, ook comfort speelde geen grote rol. De fundering is slechts drie stenen diep en in de balken is duidelijk te zien dat het een vissershuisje betreft: er is scheepswerk in terug te vinden. Op de vloer vind u roodgekleurde bakstenen tegels. De keuken bevat een pekelput die afgesloten is met een deksel. Het huisje heeft twee verdiepingen.

Museum
Het vissershuisje Majutte is in 2015 omgebouwd tot museum en voor iedereen toegankelijk. De entree voor dit museum is gratis, mits er gebruik wordt gemaakt van consumptie. Het is tevens een koffiehuis en praatcafé. Daarnaast is er de mogelijkheid om groepen te ontvangen voor vergaderingen en bijeenkomsten. Ook is er een tentoonstellingsruimte. Bij vissershuisje Majutte worden slufferkoeken geserveerd. Dit is een oud vissersgerecht. Dit waren platte koeken in de vorm van een pantoffelzool. Dit werd samen met rode wijn gedronken en gegeten. Dit oude gerecht is terug te vinden in het museum en koffiehuis. In combinatie met bruine suiker, ijs, gebakken spek of zalm. De combinaties zijn divers.

Huisje van Majutte Blankenberge

Bij vissershuisje Majutte maakt u een sprong in de tijd en de geschiedenis. Het vissershuisje heeft de zwaarste stormen overleeft en er woonden gezinnen met soms wel 12 kinderen in dit soort huisjes. Ervaar zelf hoe men in deze tijden leefden en geniet van alles wat Blankenberge u te bieden heeft.

Geef uw mening

*

  |